Äppelmuffins med crumble
Testade ett nytt recept från pink pastry idag. Fast originalet kommer visst från leila. Spännande!
Muffinsplåtar är inte bara utmärkta till att grädda cupcakes och muffins i. De är även perfekta att använda till att frakta dem i och går även fantastiskt bra att servera ur. En muffinsplåt fylld med goda cupcakes kan även vara en mycket uppskattad present. Då får mottagaren både sötsaker och ett enligt mig nödvändigt hjälpmedel i köket. Perfekt att ge bort i tillexempel inflyttningspresent, med ett fint sidenband runt.
Apple crumble muffins
ca 12 stycken
Muffinssmet
100 g smält smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning
3 stora äpplen
1 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk kanel
Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Gör så här
Förbered en muffinsplåt med 12 cupcake/muffinsformar. Skala och klyfta äpplena. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Ställ åt sidan och låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör och mjölk. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt, rör ner det i smeten. Blanda i äpplena. Fyll muffinsformarna med smeten till två tredjedelar. Gör crumblen, nyp ihop kallt smör, havregryn, vetemjöl och strösocker till en grynig massa. Strö denna ovanpå muffinsarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (beroende på hur stora muffins du gör), kontrollera med sticka. Låt svalna helt.
Källa: Leila Lindholm.