Vår riddare!

dsc01140 (MMS)

Vår riddare!


Klättring i vasaparken.

dsc01136 (MMS)

Klättring i vasaparken.


Varför händer sånt här alltid mig?? Del 2

Sätter mig o äter min lunch, baconbiffar med potatismos o pepparsås. Jättegott! Lisa o jag pratar om hur vi ska spendera resten av lunchen, ca 30 minuter. Vi bestämmer att vi ska ut o gå. Vi får ju poäng när vi rör på oss, 30 minuters promenad är 1 poäng t e x. Lisa springer iväg o ska hämta sin jacka o jag ska gå på toa medans hon är iväg. Vi bestämmer att vi ses på gården. Kanon!
Jenny kliver in på toaletten. Det är en sån toa där man först kommer till ett litet rum med handfat o sen är toaletten en dörr in. Jag står o överväger om jag ska ta med jackan o väskan in på toan för det är så trångt, men bestämmer till slut att jag tar med grejerna. Tur är väl det, så här i efterhand!
Jag stänger dörren. Ser att handtaget är lite konstigt, men tänker inte mer på det. Jag låser dörren o känner på handtaget att det verkligen är låst. Vad i h***? Jag får inte upp handtaget?! Panik! Rycker i handtaget o trycker på dörren. Vrider om låsmekanismen, rycker o sliter o trycker på dörren. Inget händer. Handtaget sitter där det sitter. Dörren sitter där den sitter. JAG KOMMER INTE UT! Sätter mig på toan o andas lite. O skäms. Skäms som en hund ärligt talat. Vem fan ringer man? Provar att rycka, dra, slita, trycka, vrida låsgrejen lite till. Nada. Nähä? Vad gör jag? Vill ju inte ringa någon. Fan vad pinsamt! Vad gör jag?
Ringer till växeln. Ann svarar. Jag asgarvar. Hon förstår ingenting genom mitt hysteriska pinsamma skratt. Till slut får jag fram:
-Jag är inlåst på toaletten!!!!
snacka om asgarv! Fick nr till fastighetsskötaren o får ringa o skämmas! "Jag ska bara fixa ett par grejer så kommer jag o Ove snart". Vadå fixa ett par grejer? Kom nu!!! HJÄLP!
Ringer Lisa, som jag skulle gå med, o berättar eländet. ASGARV! Hon lokaliserar upp mig o står utanför dörren o fnittrar o pratar med mig. Lisa upptäcker att inte väggen går ändå upp. "Du kunde ju ha klättrat upp där, Jenny!" Say what?! Har du sett hur bred jag är egentligen?? hahahah!
Till slut kommer Peter o Ove o räddar mig från toafällan. Varför?? Varför lyckas sånt här alltid hända mig??

Kändisspaning

HÄr händer det grejer. Kommer in ett sällskap med LIVVAKTER! Oj, oj oj... dock visste jag inte vem det var. Men det var tydligen Tomas Östros? Jag kollade mest på livvakterna... he he... dösnygg! =) Så gick han på toa o så kommer han fram hit, visar sitt polisleg o frågar om det är nån kod till centralredaktionen. Nä då, svarar vi. Vi trycker på en knapp här...=) Säkert va??=)hahahah!

Min dröm

Jag har en dröm. Eller jag har flera drömmar, men det är en som är mer aktuell just nu än de andra. I över fyra år har jag velat detta, men nu känns det väldigt aktuellt - med 2 toaletter. Man får inte ens skita i fred hemma vårt kaos. Är det inte Alvin som står o studsar o säger att han OCKSÅ är bajsnödig så är det Anders som ska borsta tänderna. Men snälla? Måste ni göra det NU? O låser man dörren så blir man nästan dödad med arga ögat för att då kommer alla försent. Jag vill bajsa själv. Utan unge som hänger i dörrhandtaget, utan karl som springer in o ut, utan unge som också ska bajsa - varför ska han alltid göra det när jag sitter på toa? Är inte det konstigt.
JAG VILL HA TVÅ TOALETTER NU! Inte sen Alvin var liten har man fått suttit själv o filosoferat. När han var mindre var man tvungen att sitta med honom i knät, nu är det ju lite bättre för nu står han ju bara brevid o frågar vad man gör 100 ggr.
Så här ser det ut hemma hos oss en vanlig bajsstund.
*Jenny sitter på toa
*Alvin öppnar dörren - Vad gör du mamma?
-Jag bajsar.
-Jag är också bajsnödig. MAMMA!! Jag bajsar på mig!
-Nä, men du får vänta! Stäng dörren!
*Han stänger dörren. Det går 10 sekunder.
*Alvin öppnar dörren, hänger i handtaget.
-Vad gör du mamma?
-Jag bajsar fortfarande.
-Är du klar snart?
-NÄ, men nu räcker det! GÅ UT! Jag säger till när jag är klar!
*Alvin går ut. Det går 10 sekunder.
*Alvin öppnar dörren.
-Mamma, vad gör du nu?
-FÖR HELVETE!! GÅ UT HÄRIFRÅN NU!
*Alvin öppnar dörren o går ut. Det går 10 sekunder.
*Alvin öppnar dörren o hänger i dörren.
-Mamma, vad gör du nu?
-JAG TORKAR MIG! UT!
*alvin stänger dörren, jag spolar o går ut.

Fattar ni mitt dilemma? Jag vill bajsa ifred, sitta där o filosofera. Inte bli helt sönderstressad för att monstret inte kan vara ifrån mig i några sekunder. Buhu!

Kändisspaning

Nyss var Bruno Mitsogiannis här...=)


Varför händer alltid sånt här mig?

Försover mig. JÄVLAR! Inte nu igen!!!! Upp med unge, in i duschen, på med kläder, på med Alvins kläder, borsta tänder, ringa jobbet... "jag åker nu, sorry är sen igen".
Ut med cykeln, trampa, trampa, trampa - fan vad konstigt det låter?! Trampa, trampa, trampa, krasch... jaha? vad fan är det nu då? Tittar ner... där ligger kedjan på marken? Say what? EKERJÄVEL! Vet inte om jag skrev det för 100 år sen då en eker gick av o en snäll kille stannade bilen(med 3 killar till i) o hjälpte mig att böja till ekern så jag kunde cykla vidare? Nu hade iaf ekerjävelen gått upp lite från sin tidigare så fint böjda form o alltså slitit av kedjan... Fan, fan, fan. Ringa, ringa, ringa till jobbet. Upptaget. fan fan fan...
-Mamma, förlåt!
-För vadå?
-Jag hade sönder cykeln.
-Va? Det hade du väl inte?
- Jo när jag klättrade upp så klev jag på den där. (ekern alltså)
-ja, men det är inte ditt fel ändå.
-Jo, det är det.
-nej, men älskling. Det är mammas fel, inte ditt.
-okej.
Stackarn! Ångest, ångest, ångest till mig. gå, gå, gå till dagis. stressa, stressa, stressa! Får tag på jobbet. gå gå gå till jobbet, stackars mig! lämnar cykeln vid LFV. Ser en mystisk man som står vid bussens hjulhus. Eller mystisk o mystisk? Han körde visst bussen. Men vad gör han där? Jo, han kissar i hjulhuset? Eh? Oj då, där kommer en buss till. Ett litet skratt börjar bubbla i min mage. Ser några från jobbet - Asgarv. Men jag stannar inte o förklarar utan knallar bara vidare. de måste tror jag är störd.

Lunchdags. Går till cykelmojjen. jag frågar om priset, han säger 370 kr. han säger den är klar på måndag. På måndag?? Va fan säger du? Jag måste ha den igår. Igår? Nä, det går itne... nähä, menar du? vi säger torsdag säger han då. Ja, kan du inte tidgare så får jag väl ta det då. Nej, det går inte tidigare. Skitskalle...!

så nu måste jag gå upp ÄNNU tidigare... tror ni jag kan kompa varje morgon? För det lär nog gå åt den här veckan.... *suck*


Veckan


Poopoo...

Alvin o jag cyklar till dagis. Vi parkerar cykeln utanför o kliver av. Alvin springer omkring lite.
-Mamma, vänta! Jag ska bara ta bort ett löv, säger Alvin o ställer sig o ska ta bort "lövet". Bara det att lövet är mjukt o brunt o kommer från ett hundarsle!
-Blääää mamma, vad är det här? säger Alvin med skit på hela handen o torkar av sig på västen
-NEEEJ! Vänta, skriker jag!
Det var skit tamejfan överallt! På hans händer, på hans väst, under skorna, på mig... fy fan! In på dagis o försöka att inte ta i nåt. Försöka tvätta bort skiten under skorna var ju så där lätt i springorna. Hans väst klarade sig rätt okej ändå. Men fy vad det luktade!

O idag fick jag detta roliga mail...=)

Hejsan Jenny!

 

Såg att du fick dagens ros i NT för några dagar sedan, för bra service vid e-tidningsförfrågan.

Jag vill bara framföra ett stort TACK från oss på marknad och NT-ledningen.

HIMLA BRA JOBBAT – det är av god service vi blir starkare och nöjda kunder kommer alltid tillbaks!

 

Med vänliga hälsningar,

 

Marcus Gyllander

Marknadschef

 

 


Idag fick jag dagens ros i NT

Heja mig! =)Vattkoppor på dagis

Igår när jag hämtade Alvin så stog det på dörren att "Vi har ett fall av vattkoppor i huset". NEEEEJ! Alvin har ju aldrig haft vattkoppor o tyvärr var det en kille som Alvin brukar leka med på hans avdelning som fått det. Så det är ju rätt så troligt att även Alvin får eländet... buhu.... 

Vattkoppor hos barn

 (1/6)

Varicelle

Vattkoppor, varicelle är en av de mest smittsamma infektionssjukdomarna hos barn.

Den går inte att isolera exempelvis till ett rum i en lägenhet. Den kan till och med spridas via ventilationssystemet. Sjukdomen är vanligast under vinterhalvåret. I normala fall är vattkoppor inte något att oroa sig för och har inte några följdsjukdomar.

Orsak
Sjukdomen orsakas av ett virus som kallas för varicella-zostervirus. Viruset sprids via vätska från näsan och luftvägarna. Det finns i droppar som kommer ut i luften. Minst 9 av 10 barn som inte har haft sjukdomen insjuknar om de blivit smittade. Det innebär alltså att de flesta barn insjuknar under de första fem till tio levnadsåren och att bara något enstaka barn kan undslippa att få sjukdomen i barnaåldern.

Efter att barnet blivit smittat tar det mellan 12 och 16 dagar innan barnet blir sjukt. Man kallar denna tid för inkubationstid.

När smittar man?
Sjukdomen är smittsam via luftvägarna 1-2 dagar innan barnet får utslagen, kopporna. Barnet smittar tills de sista blåsorna har fått en sårskorpa. Detta tar cirka en vecka efter insjuknandet. En liten risk för smitta kan dock finnas tills de sista sårskorporna har fallit av efter en till två veckor.

Symtom och besvär

Vattkoppor börjar oftast med att barnen under en till två dagar är allmänt kinkiga, "ur form", och kan ha lätt feber.

vattkoppor Foto: Fotograferna Danderyds sjukhus
Vattkoppor
Därefter kommer utslagen. Det är vanligast att de först kommer på mage, bröst och rygg och även i ansiktet.

Under de följande 2-5 dygnen blir de fler i ansiktet och kommer också i hårbottnen och på armar och ben. De är runda eller ovala och 0,5 till 1 cm stora. Utslagen är i början röda och upphöjda, sedan bildas en blåsa på toppen av utslaget. Blåsan, koppan, har de första dagarna klart innehåll som sedan blir grumligt. En röd zon omger blåsan.

Utslagen sprider sig också till munslemhinnan och i underlivet, kring slidöppningen och i slidan. Pojkar kan få blåsor på förhuden. Det kan göra ont när barnen kissar. Utslagen i munnen kan göra ont när barnet äter. Ibland kan utslagen sitta på ögonlocken, vilket är irriterande. Utslagen kliar och klådan kan ibland bli besvärlig. Barnen kan riva sönder blåsorna som kan infekteras. Typiskt är att kopporna är av olika ålder.

Febern är oftast måttlig, 38-39 grader de första dagarna.

Vattkopporna torkar efterhand in, och efter någon dag bildas sårskorpor på dem. Klådan minskar och barnet blir allt piggare. Sårskorporna har oftast fallit av efter två veckor.


Symtomsammanfattning

1. Allmän sjukdomskänsla 1-2 dagar.

2. Därefter röda upphöjda utslag, med blåsbildning på
    toppen.

3. Blåsorna sprider sig från mage, bröst och rygg till
    ansikte, hårbotten och mun  under 2-5 dagar.

4. Koppor av olika ålder.

5. Klåda.

6. Feber 38-39 grader. 

7. Sårskorpa bildas på kopporna.

8. Sårskorporna har oftast fallit av inom två veckor.

Symtom och besvär

Vattkoppor börjar oftast med att barnen under en till två dagar är allmänt kinkiga, "ur form", och kan ha lätt feber.

vattkoppor Foto: Fotograferna Danderyds sjukhus
Vattkoppor
Därefter kommer utslagen. Det är vanligast att de först kommer på mage, bröst och rygg och även i ansiktet.

Under de följande 2-5 dygnen blir de fler i ansiktet och kommer också i hårbottnen och på armar och ben. De är runda eller ovala och 0,5 till 1 cm stora. Utslagen är i början röda och upphöjda, sedan bildas en blåsa på toppen av utslaget. Blåsan, koppan, har de första dagarna klart innehåll som sedan blir grumligt. En röd zon omger blåsan.

Utslagen sprider sig också till munslemhinnan och i underlivet, kring slidöppningen och i slidan. Pojkar kan få blåsor på förhuden. Det kan göra ont när barnen kissar. Utslagen i munnen kan göra ont när barnet äter. Ibland kan utslagen sitta på ögonlocken, vilket är irriterande. Utslagen kliar och klådan kan ibland bli besvärlig. Barnen kan riva sönder blåsorna som kan infekteras. Typiskt är att kopporna är av olika ålder.

Febern är oftast måttlig, 38-39 grader de första dagarna.

Vattkopporna torkar efterhand in, och efter någon dag bildas sårskorpor på dem. Klådan minskar och barnet blir allt piggare. Sårskorporna har oftast fallit av efter två veckor.


Symtomsammanfattning

1. Allmän sjukdomskänsla 1-2 dagar.

2. Därefter röda upphöjda utslag, med blåsbildning på
    toppen.

3. Blåsorna sprider sig från mage, bröst och rygg till
    ansikte, hårbotten och mun  under 2-5 dagar.

4. Koppor av olika ålder.

5. Klåda.

6. Feber 38-39 grader. 

7. Sårskorpa bildas på kopporna.

8. Sårskorporna har oftast fallit av inom två veckor.

Diagnos och vad kan jag göra själv

Diagnosen är sällan svår och ställs på de typiska utslagen.

Vad kan jag göra själv?
Eftersom någon medicin för allmän användning mot virus än så länge inte finns går behandlingen ut på att lindra barnets symtom.

  • Svalt i rummet och sval klädsel lindrar klådan och sänker kroppstemperaturen. Ge barnet rikligt att dricka.
  • Febern är sällan så hög så att du behöver ge febersänkande medel. Men om det någon gång behövs ska barnet ha paracetamol, det vill säga Alvedon, Reliv eller Panodil.
  • Badda de kliande utslagen med avkylande medel, till exempel potatismjöl, talk eller kylbalsam.
  • Klipper du barnets naglar så minskar risken för rivsår.
  • Vid besvärlig klåda kan barnet få klådlindrande medicin, så kallat antihistamin, till exempel Tavegyl.

Det är ganska vanligt att enstaka sönderrivna koppor blir infekterade av bakterier (streptokocker eller stafylokocker). Du kan då badda med en bakteriedödande lösning, som klorhexidinlösning eller bakteriedödande salva.

När ska jag kontakta sjukvården?

Om sårinfektionen blir mer utbredd, så att många koppor är infekterade, kan barnet eventuellt behöva penicillin eller annat antibiotikum. Du får då kontakta vårdcentralen för deras bedömning.

En sällsynt komplikation till vattkoppor är lunginflammation. Om barnet får hosta och andningsbesvär och börjar andas hastigt ska du kontakta läkare.

En ännu sällsyntare komplikation är hjärninflammation, som kan komma 1-3 veckor efter insjuknandet. Får barnet yrsel, vinglig gång, feber, huvudvärk och kräkningar ska du kontakta läkare. Hjärninflammationen är godartad och läker ut av sig själv efter 2 till 3 veckor.

Vad händer sedan?
Vattkoppor läker ut utan några följdsjukdomar. Man får ett livslångt skydd och kan alltså bara få vattkoppor en gång i livet. Däremot kan man få bältros, som orsakas av samma virus.


Vaccination

Det finns nu vaccin mot vattkoppor. Det diskuteras om man ska införa allmän vaccination mot vattkoppor.

När ska jag kontakta sjukvården?

Om sårinfektionen blir mer utbredd, så att många koppor är infekterade, kan barnet eventuellt behöva penicillin eller annat antibiotikum. Du får då kontakta vårdcentralen för deras bedömning.

En sällsynt komplikation till vattkoppor är lunginflammation. Om barnet får hosta och andningsbesvär och börjar andas hastigt ska du kontakta läkare.

En ännu sällsyntare komplikation är hjärninflammation, som kan komma 1-3 veckor efter insjuknandet. Får barnet yrsel, vinglig gång, feber, huvudvärk och kräkningar ska du kontakta läkare. Hjärninflammationen är godartad och läker ut av sig själv efter 2 till 3 veckor.

Vad händer sedan?
Vattkoppor läker ut utan några följdsjukdomar. Man får ett livslångt skydd och kan alltså bara få vattkoppor en gång i livet. Däremot kan man få bältros, som orsakas av samma virus.


Vaccination

Det finns nu vaccin mot vattkoppor. Det diskuteras om man ska införa allmän vaccination mot vattkoppor.Shit vad trevligt det låter...


Dagens vikt

80,0

Ett steg framåt iaf...

Dagens vikt: 79,9!! =)

Bollek med Smedby AIS

  

Våran gulliga kille! Han tyckte det var skitroligt igår o igår lyssnade han faktiskt på vad de sa...=) Heja Alvin!
Jag ser framför mig hur hela Barcelona någon gång i framtiden kommer vråla..." Goffa, Goffa"!! =)

Men seriöst...??

Dagens vikt: 81,1?? Undra om det hade nåt att göra med att jag TRYCKTE i mig asmycket godis igår... Hm?

RSS 2.0